Массовый гермафродитизм перловицевых (Моllusca, Bivalvia, Unionidae) Центрального Полесья - Янович, Л.Н.; Пампура, М.М.; Васильева, Л.А.; Межжерин, С.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Аналiз статевої належностi шести видiв родини перлiвницевi Unionidae рiзних типiв водойм Центрального Полiсся, проведений на рiвнi постiйних гiстопрепаратiв, виявив масовий гермафродитизм двостулкових молюскiв, якi вважались двостатевими органiзмами. Середня частка двостатевих особин залежно вiд методу дослiдження гонади варiювала вiд 11,8 до 37,7%, що в цiлому вiдповiдає рiвню гермафродитизму популяцiй перлiвницевих Нового Свiту. Отриманий результат можна пояснити насамперед детальним гiстологiчним дослiдженням, що акцентоване на всю гонаду, хоча не виключено, що причиною масового гермафродитизму є деградацiя рiчкових систем Полiсся та, як наслiдок, мала трофiчна забезпеченiсть, зниження щiльностi популяцiй, iнвазiя паразитiв. The analysis of the sex affiliation in six species of Unionidae family in different types of water reservoirs in the Central Polissya region at the level of constant histological preparations discovered the mass hermaphoditism in bivalve mollusks which were considered strictly bisexual organisms. The average part of hermaphroditic specimens varied from 11.8 to 37.7% depending on the accuracy of gonad investigations and, on the whole, corresponds to the hermaphroditism level in Unionidae populations in the New World. The result might be firstly explained by the accurate histological investigation of the whole gonad. Hence, the possible reason of mass hermaphroditism is the degradation of river systems in the Polissya region and, as a result, the poor trophic provision, lowering of population density, and parasite invasions.