Слов'яносербія та її роль в заселенні Південно-Східної України: історіографія проблеми - Чепіга, Г.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті автор аналізує різні підходи до оцінки значення і ролі одного з іноземних військово-адміністративних формувань Південно-Східної України XVIII ст. – Слов’яносербії. Питання про роль Слов’яносербії в обороні та заселенні краю досі є дискусійним. Висновок автора за підсумками історіографічного огляду полягає в тому, що створення Слов’яносербії позитивно вплинуло на економічний стан краю та посилило військовий потенціал Російської імперії в цьому регіоні. В статье автор анализирует различные подходы в оценке значения и роли одного из иностранных военно- административных формирований Юго-Восточной Украины XVIII ст. – Славяносербии. Вопрос о роли Славяносербии в обороне и заселении края до сих пор остаётся дискуссионным. Вывод автора статьи по итогам историографического обзора, состоит в том, что образование Славяносербии положительно повлияло на экономику края и усилило военный потенциал Российской империи в этом регионе.