Політичні передумови європейської інтеграції країн Балтії - Завадський, В.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Представлена стаття відображає результати наукових досліджень у галузі європейської інтеграції Латвії,
Литви та Естонії. Зроблено акцент на одне з ключових питань – політичні передумови євроінтеграції
зазначених республік. На основі аналізу комплексу джерел, як європейських, так і балтійських, автор
прийшов до висновку, що існувало два взаємопов’язаних комплекси політичних чинників. До першого з
них відносяться політичні мотиви розширення ЄС, а саме: позиція провідних держав, в першу чергу
Німеччини, намагання «об’єднаної Європи» розширити вплив на регіон Балтійського моря, задля запобігання
виникненню можливих конфліктів. Дезінтеграція Радянського Союзу стала також свого роду політичним
каталізатором, який сприяв розробці проєвропейського зовнішньополітичного курсу балтійських республік.
До другої групи політичних чинників доцільно віднести позицію саме політичних сил Латвії, Литви та
Естонії, які у першій половині 1990-х спрямували власні зусилля на налагодження діалогу з ЄС. Представленная статья отражает результаты научных исследований в области европейской интеграции
Латвии, Литвы и Эстонии. Автором сделан акцент на одном из ключевых вопросов – политических предпосылках
евроинтеграции названных республик. На основе анализа комплекса источников, как европейских, так и
балтийских, автор пришел к выводу, что существовало два взаимосвязанных комплекса политических
факторов. К первому из них относятся политические мотивы расширения ЕС, а именно: позиция ведущих
государств, в первую очередь Германии, стремление «объединенной Европы» расширить влияние на регион
Балтийского моря, с целью недопущения возникновения возможных конфликтов. Дезинтеграция Советского
Союза стала своего рода политическим катализатором, который способствовал разработке проевропейского
внешнеполитического курса балтийских республик. К второй группе политических факторов уместно отнести
позицию политических сил именно Латвии, Литвы и Эстонии, которые в первой половине 1990-х годов направили
усилия на налаживание диалога с ЕС. The given article is a result of the scientific researching in the field Latvia’s, Lithuania’s and Estonian European
integration. The accent is made by the author on one of the most actual aspects – political prerequisites of
eurointegration of the given states. The author made a conclusion, which based on the analysis of the European
and Baltic sources, that two closely linked complexes of the political factors existed. First of them are political motives
of the EU enlargement and position of the main countries, especially Germany, aspiration of the widening
«united Europe». Disintegration of the Soviet Union became a political catalyst, which help to create European
course in foreign policy of the Baltic states. The second complex of the political prerequisites consist of position
of the political forces in Baltic States, which in first half 1990s made steps to dialogue with EU.