Позиція Кремля щодо організаційних принципів об'єднання радянських республік восени 1922 р.: науково-методичний аспект проблеми - Марценюк, Л.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті на основі узагальнення наукової літератури та аналізу джерел з’ясовується підхід московського
керівництва до організаційних засад об’єднання радянських республік восени 1922 р.; спростовується твердження
про перегляд В. Леніним поглядів щодо створення централізованої держави; висвітлюються практичні кроки
щодо створення СРСР; звертається увага на необхідність дослідження першоджерел під час вивчення
даної проблеми. В статье на основе обобщения научной литературы и анализа источников выясняется подход московского
руководства к организационным основам объединения советских республик осенью 1922 г.; опровергается
утверждение о пересмотре В. Лениным взглядов относительно создания централизованного государства;
освещаются практические шаги относительно создания СССР; обращается внимание на необходимость
исследования первоисточников при изучении данной проблемы. In the article on the basis of generalization of scientific literature and analysis of sources the approach of Moscow
guidance to organizational basis of association of soviet republics in the autumn of 1922 the assertion about the
revision of V. Lenin’s looks in relation to creation of the centralized state is refused; the practical steps in
relation to creation of the USSR are elucidated; special attention must be given to the necessity of study of
original sources in studies of this problem.