Визнання шлюбу недійсним і приводи для розлучення подружжя серед українського населення Російської імперії XVIII ст. (до історіографії проблеми) - Петренко, І.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті здійснено історіографічний аналіз приводів для розлучення подружжя та причин для визнання
шлюбів недійсними серед українського населення Російської імперії XVIII ст. Показано, що історіографію з
досліджуваної проблеми варто поділити на три періоди: дореволюційний, радянський і сучасний. З’ясовано,
що в історіографії іноді визнання шлюбу недійсним і приводи для розлучення подружжя збігаються
(наприклад, багатоженство, тривала відсутність одного з подружжя та ін.). В статье произведен историографический анализ поводов для развода супругов и причин для признания
браков недействительными среди украинского населения Российской империи XVIII в. Показано, что в
историографии исследованной проблемы следует выделить три периода: дореволюционный, советский и
современный. Доказано, что в историографии иногда признание брака недействительным и поводы для развода
супругов совпадают (например, многоженство, длительное отсутствие одного из супругов и т.п.). In article the historiographic analysis of occasions to divorce of spouses and the reasons for recognition of
marriages void among the Ukrainian population of the Russian empire (century) is made. It is shown that in a
historiography of the investigated problem it is necessary to allocate three periods: pre-revolutionary, Soviet and
modern. It is proved that in a historiography sometimes a marriage recognition void and occasions to divorce of
spouses are coincided (for example, polygamy, a long absence of one of spouses and so on).