Особливості державної політики щодо реєстрації релігійних громад на Донеччині у 20-х рр. ХХ ст. - Фесенко, А.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті автор на основі літературної і джерельної бази аналізує та узагальнює особливості проведення
державної політики щодо реєстрації релігійних громад на Донеччині у 20-х рр. ХХ ст. Автор зазначає, що
вплив православної церкви на суспільно-політичне життя Донеччини ще не був предметом спеціального
дослідження, і тому вивчення ролі православної церкви в Донбасі у 1920-х рр. надасть можливість заповнити
існуючі фактологічні прогалини у взаєминах державної влади і церкви в Україні. В статье автор на основе литературной и источниковой базы анализирует и обобщает особенности
проведения государственной политики касательно регистрации религиозных общин в Донецком регионе в
20-е гг. XX ст. Автор отмечает, что влияние православной церкви на общественно-политическую жизнь
Донецкого региона еще не было предметом специального исследования, и поэтому изучение роли православной
церкви в Донбассе в 1920-е гг. предоставит возможность заполнить существующие фактологические пробелы во
взаимоотношениях государственной власти и церкви в Украине.