Роль хлібопекарської промисловості споживчої кооперації України у вирішенні продовольчих проблем у 20-і рр. XX ст. - Оніпко, Т.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті зроблено спробу розкрити роль споживчої кооперації України щодо вирішення продовольчих
проблем періоду непу. Зазначено, що продукція хлібопекарських підприємств споживчої кооперації
сприяла усуненню продовольчих ускладнень, особливо в період неврожаю 1921 – 1922 pp. та економічної
кризи 1923 р. Підкреслено, що хлібопекарські підприємства споживчої кооперації змогли зробити
суттєвий внесок у забезпечення потреб зростаючого населення промислових центрів і новобудов під час
індустріалізації, витіснивши зі споживчого ринку приватного конкурента. В статье предпринята попытка раскрыть роль потребительской кооперации Украины в решении
продовольственных проблем периода нэпа. Указано, что продукция хлебопекарских предприятий
потребительской кооперации способствовала устранению продовольственных осложнений, особенно в
период неурожая 1921 – 1922 гг. и экономического кризиса 1923 г. Подчеркнуто, что хлебопекарские
предприятия потребительской кооперации смогли внести существенный вклад в обеспечение потребностей
растущего населения промышленных центров и новостроек во время индустриализации, потеснив с
потребительского рынка частного конкурента. In the article it is made attempt to open the role of the Ukrainian Consumer Cooperatives in the decision of food
problems of the period of the New Economic Policy. It is specified that the products of breadbaking enterprises
of the Consumer Cooperatives promoted elimination of food complications, specially in a poor harvest of 1921 – 1922
and an economic crisis of 1923. It is emphasized that breadbaking enterprises of the Consumer Cooperatives had
brought the essential contribution to maintenance of requirements of rising population of industrial centres
during industrialisation, having pressed the private competitor from the consumer market.