Проблеми ідентифікації українського суспільства - Романуха, О.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Стаття присвячена проблемам ідентифікації сучасного українського суспільства. У ній показано стан наукової
розробки теми, проаналізовано основні види ідентичностей, звертається увага на регіональний характер
цих процесів. Велике значення надається аналізу статистичних та соціологічних даних. Обґрунтовується
твердження про взаємозалежність динаміки становлення ідентичності та соціально-економічного розвитку
країни. Статья посвящена проблемам идентификации украинского общества. В ней показана степень изученности
проблемы, проанализированы основные виды идентичностей, обращается внимание на региональный характер
этих процессов. Большое значение уделяется анализу статистических и социологических данных. Обосновывается
убеждение о взаимосвязи динамики становления идентичности и социально-экономического развития страны. This article deals with the problems of the identification of the modern Ukrainian society. In the course of research the
state of elaboration of the theme is defined, the main types of identities are analyzed. The dynamics of the territorial,
language and religious identifications are found out with the help of the statistical and sociological data. The identity
connects with the social-economical development, the collapse of the USSR and the formation of the independent
Ukraine caused the revision of the history, culture and people’s world outlook.