Документи особистого походження як джерела з історії повсякденності вихованців дитячих будинків Донбасу (1945 - 1965 рр.) - Соловей, М.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У даній статті розглядається таке маловивчене джерело з історії повсякденності, як документи особистого
походження. Авторка детально аналізує спогади вихованців дитячих будинків Донбасу (1945 – 1965 рр.),
які стосуються умов побуту, харчування, дозвілля, міжособистісного спілкування тощо та співвідносить
їх з відповідними документами офіційного походження. У статті зроблено спробу доповнити та емоційно
забарвити історичну картину існування вихованців дитячих будинків за допомогою усних історій сучасників. В данной статье рассматривается такой малоизученный источник по истории повседневности, как документы
личного происхождения. Автор детально анализирует воспоминания воспитанников детских домов Донбасса
(1945 – 1946 гг.), которые касаются бытовых условий, питания, досуга, межличностного общения и соотносит
их с соответствующими документами официального происхождения. В статье сделана попытка дополнить
и эмоционально окрасить историческую картину существования воспитанников детских домов с помощью
устных историй современников. In the given article is observed such an insufficiently known source of the information about history of daily occurence
as documents of a personal origin. The author analyzes memories of pupils of children’s homes of Donbass
(1945 – 1946 years) in detail. These memories concern conditions of life, a feed, leisure, interpersonal relations.
The author correlates these personal memories to corresponding documents of an official origin. In the article is made
an attempt to add and to paint emotionally a historical picture of existence of pupils of children’s homes with help
of verbal histories of contemporaries.