Морфофізіологічна оцінка стану ростових процесів деревних рослин Київського мегаполісу за умов техногенного забруднення довкілля - Луцишин, О.Г.; Радченко, В.Г.; Палапа, Н.В.; Яворовський, П.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Проведена морфофiзiологiчна оцiнка ступеня пригнiчення ростових процесiв за морфометричними (величина рiчного приросту, кiлькiсть листкiв на приростi, розмiри листкiв за площею, шириною та довжиною) i фiзiологiчними показниками (кiлькiсть сухої речовини в листках i рiвень їх оводнення) у вуличних насадженнях липи серцелистої (Tilia cordata Mill.) та клену гостролистого (Acer platanoides L.). Встановлено, що iнгiбування ростових процесiв зростає залежно вiд рiвня забруднення грунту та фiтомаси рослин (корiння, листки, кора) фiтотоксичними елементами Na, Cl, Pb, Cd. Morphophysiological assessment of the inhibition of growth processes by morphometric (size of the annual increase in the number of leaves, size of the leaves area, width, and length) and physiological indices (amount of dry matter in leaves and the level of their wetting) in the street plantations of cordata linden (Tilia cordata Mill.) and maple of acutifoliate (Acer platanoides L.). Inhibition of growth processes increases, by depending on the level of soil contamination and the phytomass of plants (roots, leaves, bark) by phytotoxic elements Na, Cl, Pb, and Cd.