Структурна мінливість біологічних молекул, спричинена їхніми нормальними коливаннями - Булавін, Л.А.; Ніколаєнко, Т.Ю.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Одержано вираз, що описує мiнливiсть структурних параметрiв бiологiчних молекул, спричинену коливальними рухами їхнiх ядер. Запропонований пiдхiд дозволяє в лiнiйному наближеннi розраховувати дисперсiї торсiйних i валентних кутiв та довжин хiмiчних зв’язкiв з урахуванням внеску всiх нормальних коливань молекули. Для низки бiологiчно важливих молекул — бензолу, пiримiдину, iмiдазолу, пурину i їх метильних похiдних — розраховано дисперсiї ендоциклiчних валентних i торсiйних валентних кутiв та торсiйних кутiв, що описують вихiд бiчних радикалiв цих молекул iз площини їхнiх кiлець за рiзних температур. The expression describing the fickleness of structural parameters of biological molecules caused by the oscillational motion of their nuclei is given. The method proposed makes it possible to calculate, in the linear approximation, the dispersions of torsion and valence angles and chemical bond lengths naturally taking into account all normal oscillation modes of a molecule. For a number of biologically important molecules — benzene, pyrimidine, imidazole, purine, and some of their methyl derivatives — the dispersions of endocyclic valence and torsion angles and the torsion angles related to the side radical non-planarity are calculated at various temperatures.