Бароосмотичний аналіз гідрогеологічних умов на Шереметівському газовому родовищі (Передкарпаття) - Кушнір, С.В.; Паньків, Р.П.; Кость, М.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Показано, що в окремих гiдроiзольованих газових покладах встановився особливий режим бароосмотичної квазiрiвноваги при рiзних пластових тисках i складi пластових вод у колекторських структурах. Пiд i над покладом газу сформувалися двi окремi зони вертикальної гiдрогеологiчної зональностi, з якими води покладу зберiгають осмотичний зв’язок. It is shown that a special regime of baroosmotic guasi-balance had been formed in separate hydroisolated gas deposits at various formational pressures and water compositions in collecting structures. Two separate zones of the vertical hydrogeochemical zonality had been formed under and over the gas deposit, whose waters are in an osmotic contact with these zones.