Структурно-функціональний стан нирок та підшлункової залози щурів після тривалої дії новітньої таргетної сполуки — похідного малеіміду - Харчук, І.В.; Філінська, О.М.; Яблонська, С.В.; Рибальченко, Т.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Встановлено, що нова таргетна сполука — похiдне малеiмiду 1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF3-фенiламiно)-1Н-пiрол-2,5-дiон не викликає iстотних структурних змiн у гломерулярному та тубулярному апаратi кiркових нефронiв нирок, а також порушення вмiсту сечовини, хлоридiв i креатинiну в сироватцi кровi щурiв пiсля 20-тижневого iнтрагастрального введення. У пiдшлунковiй залозi похiдне малеiмiду спричиняє зростання частки екзокриноцитiв iз збiльшеними ядрами, що свiдчить про активацiю зовнiшньо-секреторної функцiї органа. It has been ascertained that the novel target-action compound maleimide derivative 1-(4-Cl-benzil)-3-Cl-4-(CF3-fenilamino)-1Н-pyrrole-2.5-dion does not cause structural changes in glomerular and tubular nephron apparatus of kidney cortical zone. It does not cause the content abnormality of urea, chlorides, and creatinine in rat blood serum after 20-weeks per os administration. The maleimide derivative causes an increase of the exocrine cells portion with a large size of nuclei that indicates the activation of the exocrine function of organ.