Высокодемпфирующее интерметаллическое соединение Ti3Sn - Вдовиченко, А.В.; Буланова, М.В.; Фартушная, Ю.В.; Щерецкий, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Методами резонансної механічної спектроскопії та динамічного механічного аналізу досліджено модуль Юнга і декремент коливань однофазного сплаву Ti3Sn в діапазоні частот від 1 до 5 МГц. Встановлено, що деформування сплаву в пружній області відбувається нелінійно, сплаву притаманні низька пружність і незвичайно високі характеристики демпфування в діапазоні температур 125–475 К, що може бути пов'язано з виявленим фазовим перетворенням близько 350 К. З підвищенням частоти декремент коливань зменшується, а модуль Юнга немонотонно збільшується. The damping factor and Young's modulus have been measured in single-phase Ti3Sn using resonance mechanical spectroscopy and dynamic mechanical analysis. The behavior of the alloy in the elastic domain is found to be non-linear. The compound demonstrates low elasticity and unusual high damping at 125 to 475 K, which can be related to a phase transition identified at about 350 K. With increase in the frequency, the damping factor decreases but Young's modulus increases non-monotonously.