Синтез та дослідження будови складного фосфату K5,67Ti2,73Nb5,27P5O34 - Бабарик, А.А.; Одинець, Є.В.; Баумер, В.М.; Слободяник, М.С.; Шишкін, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Методом розчин-розплавної кристалізації у системі K2O–P2O5–TiO2–Nb2O5–(MoO3) отримано монокристали складного фосфату K5,67Ti2,73Nb5,27P5O34 при відносному мольному вмісті оксидних компонентів у межах Nb2O5/(Nb2O5+TiO2)=40–50%. Виділену сполуку схарактеризовано методами рентгенівської дифракції полікристалів та рентгеноструктурного аналізу монокристалів. Показано, що фосфатна компонента розплаву не впливає на характер утворюваної кристалічної фази. Очевидно, це пов'язано зі ступінчастим способом взаємодії оксидних компонентів у досліджених розчинах-розплавах. Single crystals of complex phosphate K5.67Ti2.73Nb5.27P5O34 are obtained by the flux method in the system K2O–P2O5–TiO2–Nb2O5–(MoO3) under relative amount of oxides in the range of Nb2O5/(Nb2O5+TiO2)=40–50 mol. %. Its structure is investigated by X-ray powder and single crystal diffraction. It is shown that the phosphate component of a melt does not affect the type of the resulting crystalline phase. This fact can be related to a step-like way of the interaction between oxide components in the melted K2O–P2O5–TiO2–Nb2O5–(MoO3) system.