Фенотипні та генотипні ознаки бульбочкових бактерій сої, поширених у грунтах України - Патика, В.П.; Крутило, Д.В.; Надкернична, О.В.; Ковалевська, Т.М.; Спиридонов, В.Г.; Волкова, І.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Вперше в грунтах України серед мікросимбіонтів сої виявлені штами з інтенсивним ростом. Встановлено, що ці штами проявляють специфічність до рослини-живителя, однак істотно відрізняються від повільнорослих бульбочкових бактерій сої за морфологією колоній, швидкістю росту, чутливістю до антибіотиків, використанням сполук вуглецю. Відмічено подібність жирнокислотних профілів штаму з інтенсивним ростом КВ1–1 та повільнорослих штамів 634б і КС2–3. Виявлено, що екзополісахариди штаму КВ1–1 відрізняються від екзополісахаридів штамів КС2–3 і 634б наявністю ксилози (2,7%) та підвищеним вмістом рамнози (18,4%). За антигенним складом інтенсивнорослі штами об'єднані в одну серогрупу КВ1–1. Аналіз послідовностей генів 16S рРНК дозволив віднести їх до роду Bradyrhizobium. For the first time, the strains with intensive growth have been discovered among the microsymbionts of soybean in Ukraine soils. It is established that these strains are specific to the host-plant, but differ in colony morphology, growth-rate, antibiotics sensitivity, and ability to use carbohydrates. The similarity in fatty acids spectra is marked for the strain with the intensive growth КВ1–1 and slow-growing strains 634b and КС2–3. The presence of xylose (2.7%) and the raised contents of rhamnose (18.4%) differentiate EPS of strain КВ1–1 and EPS of strains КС2–3 and 634b. Investigated intensive-growing strains were combined in one serotype (strain KВ1–1). Analysis of sequences of the 16S rRNA genes of these strains allowed attributing them to the Bradyrhizobium genus.