Эффекты различных концентраций неионогенных ПАВ на ультраструктуру клеток Chlamydomonas reinhardtii Dang. - Попова, А.Ф.; Иваненко, Г.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Наведено дані про широкий спектр ультраструктурних перебудов компартментів клітин Chlamydomonas reinhardtii під впливом різних концентрацій неіоногенних поверхнево-активних речовин (ПАР), зокрема оксіетилового ефіру поліетиленгліколю. Показано, що неіоногенні ПАР викликають перш за все ультраструктурні перебудови ядер, часто несумісні з нормальним їх функціонуванням. Встановлено чітку залежність ступеня ультраструктурних змін клітинних компартментів від концентрації ПАР і тривалості їх дії на клітини водоростей, що відкриває можливості використання цитологічного аналізу для оцінки впливу хімічних забруднювачів на стан клітин планктонних водоростей. The data on a wide spectrum of ultrastructural reorganizations of the compartments of Chlamydomonas reinhardtii cells under influence of different concentrations of nonionic surfactants, in particular of oxyethyl polyethylene glycol ether, are presented. It is shown that nonionic surfactants, first of all, cause the ultrastructural reconstructions of nuclei which are frequently incompatible with their normal functioning. The clear dependence of the degree of ultrastructural changes of the cell compartments on the surfactants concentration and the duration of their action on alga cells is established. The possibilities of the use of cytological analysis for the evaluation of the influence of chemical pollutants on a state of the cells of planktonic algae are discussed.