Вплив похідного малеіміду на розвиток окисного стресу в печінці при індукованому 1,2-диметилгідразином канцерогенезі товстого кишечника щурів - Філінська, О.М.; Яблонська, С.В.; Линчак, О.В.; Бурлака, А.П.; Островська, Г.В.; Рибальченко, Т.В.; Лук'янчук, Є.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено стан антиоксидантної системи, вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів і окисної модифікації білків печінки щурів та швидкість нагромадження молекулярного маркера окисної модифікації ДНК — 8-оксогуаніну при дії похідного малеіміду 1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF3-феніламіно)-1H-пірол-2,5-діону (МІ-1) за умов розвитку експериментального канцерогенезу товстого кишечника щурів, індукованого 1,2-диметилгідразином (ДМГ). МІ-1 попереджає як зміни у вмісті продуктів тіобарбітурової кислоти, карбонільних груп білків плазматичної мембрани печінки щурів, активності супероксиддисмутази й каталази цитозолю печінки, так і швидкості нагромадження 8-оксогуаніну, що викликані ДМГ. The antioxidant system status, content of lipid and protein peroxidation products of liver rat, and the rate of production of DNA oxidative damage molecular marker — 8-oxoG under the influence of maleimide derivative 1-(4-Cl-benzyl)-3-Cl-4-(CF3-phenylamino)-1H-pyrrol-2,5-dione (MI-1) in 1,2-dimethylhydrazine-induced experimental colon carcinogenesis in rats are studied. MI-1 reduces the changes in the content of TBA-active products and plasma membrane protein carbonyl groups, SOD and catalase activities of rats liver, and the rate of production of DNA oxidative damage molecular marker which are induced by DMH.