Формальдегид уменьшает цитотоксическое действие азидотимидина на тимоциты крыс - Комисаренко, С.В.; Дмитренко, Н.П.; Кишко, Т.О.; Великий, Н.Н. (Доповіді НАН України, 2010)
У дослідах in vitro на тимоцитах досліджено вплив формальдегіду, його можливих донорів (тіопроліну, форміату, уротропіну) та акцептора формальдегіду — димедону на індуковану азидотимідином загибель клітин. Показано, що в умовах токсичної дії азидотимідину на тимоцити формальдегід і тіопролін (меншою мірою форміат й уротропін) у малих нетоксичних для клітин концентраціях проявляють істотну цитопротекторну дію, що знімається димедоном. The influence of formaldehyde, its donors (thioproline, formate, urotropine) and its acceptor dimedone on the azidothymidine cytotoxic action on rat's thymocytes in in vitro experiments is investigated. The results show the cytoprotector effect of formaldehyde and thioproline (to a lesser extent, that of formic acid and urotropine) in concentrations nontoxic for cells. These effects are diminished by the adding of dimedone that indicates the key role of formaldehyde in the cytoprotective action.