Пероксидні олігомери на основі ціанурової епоксидної смоли - Братичак, М.М.; Червінський, Т.І.; Яцишин, О.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчено при температурах 313, 323 і 333 К реакцію між ціануровою епоксидною смолою і гідропероксидом трет-бутилу в присутності каталітичної системи, що складається з 18-краун-6 та хлориду цинку. Встановлено, що для отримання пероксидної похідної ціанурової епоксидної смоли, в якій половина епоксидних груп заміщена на пероксидні, необхідно процес проводити при 323 К впродовж 9 год. Структуру синтезованої пероксидної смоли підтверджено як хімічними, так і ІЧ спектроскопічним методами аналізів. Показано можливість використання синтезованого продукту в процесах структурування полімерних сумішей на основі діанової епоксидної смоли. The reaction between cianuric epoxy resin and tert-butyl hydroperoxide in the presence of a catalytic system consisting of 18-Crown-6 and zinc chloride has been examined at 313, 323, and 333 K. The process was carried out at 323 K for 9 h in order to obtain the peroxy derivative of cianuric epoxy resin with epoxy and peroxy groups (50:50). The structure of synthesized peroxy resin was confirmed by chemical analyses, as well as IR-spectroscopy. The synthesized product may be used in structurization processes of polymeric mixtures based on ED-20 dianic epoxy resin.