Особенности жизненного цикла и морфоструктура растений реликтового эндемика Горного Крыма Lamium glaberrimum (K. Koch) Taliev (Lamiaceae) - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2009)
Популяції реліктового ендеміка кримської флори L. glaberrimum (Lamiaceae) локалізовані на осипних схилах верхнього поясу Головного пасма Кримських гір. Вивчали життєвий цикл та ритм розвитку рослин. Життєвий цикл рослин залежить від ритму розкривання бруньок у нижній частині рослини і триває максимум 3 роки. Рослини L. glaberrimum формують систему з генеративних моноциклічних монокарпічних закритих пагонів. Їх функціонально-зональна структура складається із зон відновлення, гальмування, збагачення та верхівкового суцвіття. Рослини вегетативно не розмножуються.