К морфологии, таксономии, экологии и распространению Pleurosira laevis (Bacillariophyta) - Генкал, С.И.; Ярмошенко, Л.П. (Український ботанічний журнал, 2009)
Вивчення перифітону водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС за допомогою скануючої електронної мікроскопії виявило рідкісній вид діатомових водоростей Pleurosira laevis. Отримано нові дані з його морфології, встановлено закономірності мінливості ряду структурних елементів стулки, зведено в синоніміку P. laevis f. polymorpha. Наводиться уточнений діагноз виду з урахуванням літературних та власних даних з морфології, екології та поширення.