Особенности развития и морфоструктура растений реликтового эндемика Горного Крыма Sobolewskia sibirica (Willd.) P.W. Ball (Brassicaceae) - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2010)
Популяції реліктового ендеміка кримської флори Sobolewskia sibirica (Willd.) P.W. Ball локалізовані на осипних схилах верхнього поясу Головного пасма Кримських гір. В умовах in situ та ex situ вивчали життєвий цикл і функціонально-зональну структуру рослин. S. sibirica — представник типу дворічних монокарпиків, які починають квітувати на другому році життя. Дорослі генеративні рослини S. sibirica є системою генеративних монокарпічних пагонів, функціонально-зональна структура яких складається із зон збагачення та верхівкового суцвіття. Гіпокотиль і корінь, що мають життєздатні гіпокотильні та кореневі бруньки, включаються до зони відновлення. Наявність чи відсутність у рослин зони гальмування залежить від умов екотопу: її формування пов’язане з особливостями розвитку рослини протягом скороченого та посушливого вегетаційного періоду, коли бруньки у нижніх частинах рослини зберігають спокій упродовж усього онтогенезу. Вегетативне розмноження дворічних монокарпічних S. sibirica малоймовірне. Populations of a relict endemic plant of the Crimean flora, Sobolewskia sibirica (Willd.) P.W. Ball, are localized on debris slopes of the upper belt of the Main Range of the Crimean Mountains. The life cycle and functional zonal structure of plants were studied in situ and ex situ. It is determined that S. sibirica belongs to the biennial monocarpic type and it starts to blossom on the second year. The generative plants of S. sibirica comprise the system of generative monocarpic shoots. Functional and zonal structure of monocarpic shoots consists of the enrichment zone and zone of top raceme. Hypocotyl and root, which have the store of gypocotylyc and roots buds, belongs to the regeneration zone. Presence or absence of the inhibition zone is connected with peculiarities of plant development in conditions of a short and droughty vegetational period, when the buds in the lower plant part sleep during whole ontogenesis. The plant is not propagated vegetatively.