Роль кальция в регуляции фосфолипазы D при действии цитокининов - Кравец, В.С.; Колесников, Я.С.; Кретинин, С.В.; Бондаренко, О.М.; Романов, Г.А. (Український ботанічний журнал, 2010)
Для дослідження механізмів регуляції фосфоліпази D цитокінінами в сім’ядолях проростків Amaranthus caudatus L. використовувалися модифікатори рівнів іонів кальцію у клітинах — ЕГТА, хелатор іонів кальцію та верапаміл, інгібітор каналів кальцію плазматичних мембран. Цитокінін БАП зумовлює накопичення червоного пігменту амарантину та активацію фосфоліпази D in vivo. Екзогенне введення ЕГТА та верапамілу інгібує вищезазначені реакції клітин на дію цитокінінів. Отримані результати свідчать на користь того, що ізоферменти фосфоліпази D залучені до реалізації біологічної дії цитокінінів у клітинах рослин, іони кальцію забезпечують тонку регуляцію функцій ферменту. In order to study regulation of phospholipase D by cytokinins in cotyledons of Amaranthus seedlings, we applied different modifiers of calcium levels in cells — EGTA, a chelаtor of calcium, or verapamil, a calcium channel inhibitor, in the plasma membrane. Cytokinin BAP induces accumulation of the red pigment amaranthin and phospholipase D activation in vivo. Exogeneous application of EGTA and verapamil inhibits the abovementioned cytokinin responses. It is suggested that phospholipase D isoenzymes are involved in biological action of cytokinins in plant cells, and calcium ensures fine-tune regulation of phospholipase D activity.