Епіфітні угруповання водоростей річкової ділянки Канівського водосховища залежно від екологічних факторів - Таращук, О.С. (Гидробиологический журнал, 2009)
Представлено результати дослідження складу епіфітних угруповань водоростей на вищих водяних рослинах річкової ділянки Канівського водосховища. Розглянуто основні структурні і функціональні показники епіфітних угруповань водоростей: видове багатство, чисельність, біомасу, склад провідних комплексів, співвідношення епіфітонтів/алохтонів, основні екологічні і таксономічні групи. Виявлено вплив морфолого-екологічних особливостей вищих водяних рослин та гідрологічних умов, зокрема динаміки водних мас, на ці показники. Представлены результаты исследования состава эпифитных группировок водорослей на высших водных растениях речного участка Каневского водохранилища. Рассмотрены основные структурные показатели эпифитных группировок водорослей: видовое богатство, численность, биомасса, соотношение эпифитонтов/аллохтонов, основные экологические и таксономические группы, состав доминирующих комплексов фитоэпифитона. Выявлено влияние морфолого-экологических особенностей высших водных растений и динамики водных масс на эти показатели. The results of the epiphytic algal communities investigation on higher aquatic plants of the river section of Kaniv reservoir are presented. Some structural characteristics of epiphytic algal communities: species richness, number, biomass, epiphytonts/alloñhtonous relations, ecological and taxonomical epiphytont groups, leading complexes composition in epiphytic algal communities are considered. The influence of morpho-ecological highe aquatic plants peculiarities and the water mass dynamics at these characteristics are shown.