Фракционный состав белков сыворотки крови некоторых видов рыб малых рек Западного Подолья - Бияк, В.Я.; Синюк, Ю.В.; Курант, В.З.; Прибич, Ф.А. (Гидробиологический журнал, 2009)
Представлены результаты исследования белкового состава сыворотки крови наиболее распространенных пресноводных рыб Западного Подолья — карпа, карася, окуня и щуки. Изучены межвидовые различия содержания в сыворотке крови альбуминов и α-, β- и γ-глобулинов у исследованных видов рыб. Выявлена определенная разница в соотношении белковых фракций сыворотки крови у рыб из разных малых рек. Рассмотрена смена фракционного состава белков сыворотки крови исследованных рыб, как ответ их организма на действие факторов внешней среды, что может использоваться для биомониторинга водных экосистем. Наведено результати дослідження білкового складу сироватки крові найбільш поширених прісноводних риб Західного Поділля — коропа, карася, окуня та щуки. Вивчено міжвидові відмінності вмісту в сироватці крові альбумінів та α-, β- і γ-глобулінів у досліджених видів риб. Виявлено певну різницю у співвідношенні білкових фракцій сироватки крові риб із різних малих річок. Розглянуто зміну фракційного складу білків сироватки крові досліджених видів риб як відповідь їхнього організму на дію факторів навколишнього середовища, що може бути використано в біомоніторингу водних екосистем. The results of the blood serum protein composition of the most widely spread Western Podillya fish — carp, crucian carp, perch and pike are given. The interspecific differences of albumins,α-, β- and γ-globulins content in the blood serum of the investigated species of fish are studied. A certain difference in the correlation of the protein fractions of blood serum in fish from different small rivers is found out. The change of the fractional composition of proteins of blood serum of the investigated species of fish as the feedback of fish organism under the influence of the environmental factors is considered. The abovementioned can be utilized in the process of biomonitoring of the water ecosystems.