Особливості вуглеводного обміну в організмі витушки пурпурової за дії іонів кадмію і цинку - Киричук, Г.Є. (Гидробиологический журнал, 2009)
Досліджено зміни вмісту окремих метаболітів (глюкоза, молочна кислота, піровиноградна кислота, відношення [НАД+]/[НАДН]) в гемолімфі, (гепатопанкреасі та мантії інтактних та інвазованих трематодами прісноводних молюсків Planorbarius purpura за короткотривалої (2 доби) та довготривалої (14 діб) дії іонів кадмію і цинку в концентраціях, що відповідають ЛК25^48, ЛК50^48, ЛК75^48 та 0,5, 2, 5 і 10 ГДК. Исследовано изменения содержания отдельных метаболитов (глюкоза, молочная кислота, пировиноградная кислота, соотношение [НАД+]/[НАДН]) в гемолимфе, гепатопанкреасе и мантии неинвазированных и инвазированных пресноводных моллюсков Planorbarius purpura при кратковременном (2 сут) и длительном (14 сут) действия ионов кадмия и цинка в концентраціях, которые соответствуют ЛК25^48, ЛК50^48, ЛК75^48 и 0,5, 2, 5 и 10 ПДК. The modifications of the content of individual metabolites (glucose, lactic acid, pyretic acid, ratio NAD+/NADH) in hemolymph, hepatopancreas and mantle of invaded and non-invaded trematoda of freshwater mollusks Planorbarius purpura during short-time (2 days) and long-time (14 days) effect of zinc and cadmium ions in the concentration, that correspond to LC25^48, LC50^48, LC75^48 and 0.5, 2, 5 and 10 GDC were studied.