Дія інокуляції арбускулярним мікоризним грибом Glomus mosseae (Nicol. et Gerd.) Gerd et Trappe на ріст рослин люцерни в умовах забруднення цинком, свинцем, міддю, кадмієм та арсеном - Гуральчук, Ж.З.; Дель Валь, К.; Бареа, Х.М.; Аскон-Агілар, К. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
В умовах вегетаційних дослідів вивчали вилив інокуляції рослин ізолятом арбускулярного мікоризного гриба Glomus mosseae (Nicol. et Gerd.) Gerd et Trappe, толерантного до важких металів, на ріст рослин люцерни на грунтах, різною мірою забруднених важкими металами (Zn, Pb, Cd, Cu) і арсеном внаслідок аварії на піритовій шахті. Виявлено значне прискорення росту і збільшення маси надземних органів у мікоризованих рослин. Мікоризація впливала на ріст рослин люцерни значно більше на грунтах із вищим ступенем забруднення важкими металами й арсеном. Інокуляція рослин ізолятом толерантного до важких металів Glomus mosseae поліпшувала ріст рослин ефективніше порівняно з менш толерантним штамом. В условиях вегетационных опытов изучали влияние инокуляции растений изолятом арбу-скулярного микоризного гриба Glomus mosseae (Nicol. et Gerd.) Gerd et Trappe, толерантного к тяжелым металлам, на рост растений люцерны на почвах, в разной степени загрязненных тяжелыми металлами (Zn, Pb, Cd, Cu) и мышьяком вследствие аварии на пиритовой шахте. Обнаружено значительное ускорение роста и увеличение массы надземных органов у микоризованных растений. Микоризация влияла на рост растений люцерны значительно больше на почвах с более высокой степенью загрязнения тяжелыми металлами и мышьяком. Инокуляция растений изолятом толерантного к тяжелым металлам Glomus mosseae улучшала рост растений эффективнее по сравнению с менее толерантным штаммом. The influence of the mycorrhizal infection by isolate of tolerant to heavy metals G. mosseae (Nicol. et Gerd.) Gerd et Trappe, on the growth of Medicago sativa L. plants under different soil pollution by heavy metals and As originated from the accident at the pyrite mine was studied in pot experiments. The strongly growth acceleration and the increase of the shoot biomass of mycorrhizal plants is shown. The effect of mycorrhization on the growth of alfalfa plants was greater in the soils with the higher degree of pollution by heavy metals and As. Inoculation by isolate of metal-tolerant Glomus mosseae improved growth of plants more effectively in comparison with the less tolerant strain.