Динаміка вмісту метаболітів аскорбінової кислоти в проростках кукурудзи за сумісної дії кадмію і нікелю - Гришко, В.М.; Демура, Т.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Досліджено динаміку вмісту різних метаболітів аскорбінової кислоти у листках проростків кукурудзи за сумісної дії кадмію і нікелю. Інтенсивну акумуляцію останніх відмічено вже на 7-му годину стресового впливу, а після 12 год темпи акумуляції металів істотно знижуються, причому швидкість накопичення нікелю вища, ніж кадмію. Доведено, що за дії низьких концентрацій кадмію і нікелю протягом 24 год їх сумісного впливу вміст аскорбінової кислоти в листках зростає на 25 %, тоді як підвищений рівень хоча б одного з металів призводить до інтенсивного використання вітаміну C, що засвідчує підвищення на 22-48 % вмісту дегідроаскорбінової та 2,3-дикетогулонової кислот та зниження на 40-72 % активності дегідроаскорбатредуктази. Исследовали динамику содержания различных метаболитов аскорбиновой кислоты в листьях проростков кукурузы при совместном действии кадмия и никеля. Интенсивная аккумуляция последних отмечается уже на 7-й час стрессового влияния, а после 12 ч темпы аккумуляции металлов существенно снижаются, причем скорость накопления никеля выше, чем кадмия. Доказано, что при действии низких концентраций кадмия и никеля на протяжении 24 ч их совместного влияния содержание аскорбиновой кислоты в листьях возрастает на 25 %, тогда как повышенный уровень хотя бы одного из металлов приводит к интенсивному использованию витамина С, на что указывает повышение на 22-48 % содержания дегидроаскорбиновой и 2,3-дикетогулоновой кислот и снижение на 40-72 % активности дегидроаскорбатредуктазы. The dynamics of the different ascorbic acid metabolites in maize shoots leaves at the cadmium and nickel joint action was investigated. Intensive accumulation observed at 7 h of the stressing influence, and after 12 h — the rates of metals accumulation go down substantially, thus speed of nickel translocation was higher, than cadmium. It was shown that at the action of cadmium and nickel low concentrations for 24 h of their joint influence ascorbic acid content in leaves increases on 25 %, while increased level of even one of metals results in the intensive vitamin C utilizing, that indicates by the increase on 22-48 % of dehydroacsorbate and 2,3-dicetogulonic acids contents and decrease on 40-72 % of dehydroascorbate reductase activity.