Комбінаційна здатність сортів озимої пшениці за вмістом білка в зерні у системі діалельних схрещувань - Лиса, Л.Л. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Встановлено високозначущі ефекти загальної і специфічної комбінаційної здатності досліджуваних сортів озимої пшениці за вмістом білка в зерні, на підставі чого зроблено висновок про адитивно-домінантну модель генетичного контролю ознаки. Запропоновано як донори генів білковості зерна у схеми схрещувань залучати сорти MVM 52-91, Панна та Київська остиста. Установлены высокозначимые эффекты обшей и специфической комбинационной способности исследуемых сортов озимой пшеницы по содержанию белка в зерне, на основании чего сделан вывод об аддитивно-доминантной модели генетического контроля признака. Предложено в качестве доноров генов белковости зерна в схемы скрещиваний включать сорта МVМ 52-91, Панна и Киевская остистая. High value influences of general and specific combination ability of the winter wheat varieties have been stated according to the protein content in the grain. It has been concluded that model of genetical controlling in this case is the additive-dominant one. The author suggests using MVM 52-91, Panna and Kyivska ostysta varieties as donors of the protein content genes.