Вплив регуляторів росту на стійкість проростків кукурудзи, розвиток процесів пероксидного окиснення ліпідів і вміст аскорбінової кислоти за сумісної дії кадмію і нікелю - Гришко, В.М.; Демура, Т.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Досліджували вплив регуляторів росту на стійкість і розвиток процесів пероксидного окиснення ліпідів, вміст аскорбінової кислоти у вегетативних органах проростків кукурудзи (Zea mays L.) гібридів Бліц 160 МВ, Премія 190 МВ, Євро 401 СВ, Тон 320 ВС за сумісної дії кадмію і нікелю. Найчутливішим до зазначених металів виявився гібрид кукурудзи Премія 190 МВ, найвищу толерантність мали проростки гібрида Бліц 160 МВ. Протекторну дію регулятора росту емістиму С виявлено лише у проростків гібрида Тон 320 ВС, зеастимулін забезпечував істотніше зниження або навіть повне зняття негативного впливу кадмію і нікелю на ростові процеси у проростків гібридів Бліц 160 МВ та Євро 401 СВ. Обробка насіння зеастимуліном сприяла посиленню поглинання іонів металів кореневою системою, однак істотно (на 15 % для нікелю і вдвічі для кадмію) знижувала вміст продуктів ПОЛ очевидно внаслідок використання аскорбінової кислоти як антиоксиданту. Исследовали влияние регуляторов роста на устойчивость и развитие процессов пероксидного окисления липидов, содержание аскорбиновой кислоты в вегетативных органах проростков кукурузы (Zea mays L.) гибридов Блиц 160 МВ, Премия 190 МВ, Евро 401 СВ, Тон 320 ВС при совместном действии кадмия и никеля. Наиболее чувствительным к указанным металлам оказался гибрид кукурузы Премия 190 МВ, наивысшую толерантность имели проростки гибрида Блиц 160 МВ. Протекторное действие регулятора роста эмистима С обнаружено лишь у проростков гибрида Тон 320 ВС, зеастимулин обеспечивал более существенное снижение или даже полное снятие негативного влияния кадмия и никеля на ростовые процессы у проростков гибридов Блиц 160 МВ и Евро 401 СВ. Обработка семян зеастимулином способствовала усилению поглощения ионов металлов корневой системой, однако существенно (на 15 % для никеля и вдвое для кадмия) снижала содержание продуктов ПОЛ предположительно вследствие использования аскорбиновой кислоты как антиоксиданта. Growth regulators influence on resistance, lipid peroxidation processes development and ascorbic acid content in the vegetative organs of maize seedlings (Zea mays L.) of hybrids Blitz 160 MV, Premiya 190 MV, Euro 401 SV, Tone 320 VS at cadmium and nickel joint action was investigated.