Фізіологічні особливості розвитку люцерни за інокуляції змішаними культурами азотфіксувальних мікроорганізмів - Воробей, Н.А.; Пацко, О.В.; Коць, С.Я.; Паршикова, Т.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
В умовах вегетаційного досліду досліджували динаміку утворення бульбочок, інтенсивність азотфіксації, наростання надземної маси та ризогенез у люцерни, інокульованої моно- й бінарними композиціями на основі бульбочкових бактерій Sinorhizobium meliloti i синьозеленої водорості Nostoc commune. Показано, що N. commune у результаті сумісної інокуляції з бульбочковими бактеріями впливає на симбіотичні властивості ризобій залежно від їх генотипу. Зміна інтенсивності азотфіксації у симбіотичних системах люцерни засвідчує різну реакцію партнерів симбіозу на дію N. commune. Найефективнішою виявилась інокуляція люцерни альгоризобіальною сумішшю S. meliloti Т17 + N. commune, яка стимулювала вегетативний ріст і сприяла підвищенню її продуктивності на 15,5 % порівняно з моноінокуляцією Тn5-мутантом Т17 S. meliloti. В условиях вегетационного опыта исследовали динамику образования клубеньков, интенсивность азотфиксации, нарастание надземной массы и ризогенез у люцерны, инокулированной моно- и бинарными композициями на основе клубеньковых бактерий Sinorhizobium meliloti и синезеленой водоросли Nostoc commune. Показано, что N. commune вследствие совместной инокуляции с клубеньковыми бактериями влияет на симбиотические свойства ризобий в зависимости от их генотипа. Изменение интенсивности азотфиксации в симбиотических системах люцерны свидетельствует о разной реакции партнеров симбиоза на действие N. commune. Наиболее эффективной оказалась инокуляция люцерны альгоризобиальной смесью S. meliloti Т17 + N. commune, которая стимулировала вегетативный рост и способствовала повышению ее продуктивности на 15,5 % по сравнению с моноинокуляцией Tn5-мутантом Т17 S. meliloti. The dynamics of nodules formation, nitrogen fixation activity, accumulation of above-ground mass and rhizogenesis of alfalfa plants inoculated with various mono- and binary compositions on the basis of nodule bacteria Sinorhizobium meliloti and cyanobacteria Nostoc commune was studied in greenhouse experiments. It was shown that N. commune used together with nodule bacteria had affected symbiotic properties of rhizobia dependently to its genotype. Changes in nitrogen fixation activity of symbiotic systems of alfalfa had demonstrated different reaction of symbiosis partners on the action of N. commune. Plants inoculation with algorhizobial composition of S. meliloti T17 + N. commune had appeared to be the most effective due to the growth stimulation effect and yield increase by 15.5 % as compared to the single application of Tn5-mutant T17 S. meliloti.