Використання клiтинної селекцiї для створення стiйких форм бурякiв - Чугункова, Т.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Наведено результати досліджень з клітинної селекції цукрових і кормових буряків на стійкість до стресів. Методами прямої і ступінчастої селекції in vitro отримано калюсні лінії й рослини-регенеранти, стійкі до хлоридного й сульфатного засолення. Перевірено клітинні лінії та рослини-регенеранти на стабільність стійкості до комплексу стресових чинників. Представлены результаты исследований по клеточной селекции сахарной и кормовой свеклы на устойчивость к стрессам. Методами прямой и ступенчатой селекции in vitro получены каллюсные линии и растения-регенеранты, устойчивые к хлоридному и сульфатному засолению. Проведена проверка клеточных линий и растений-регенерантов на стабильность устойчивости к комплексу стрессовых факторов. The results of cell selection of sugar and mangel beet for resistance to stresses are presented. The resistant to NaCl and Na2SO4 callus lines and plant-regenerants have been obtained by means of direct and step by step selection. The stability of resistance of cell lines and plant-regenerants to the complex stress factors was investigated.