Екологізація заходів регулювання чисельності фітофагів як шлях до збереження і відтворення ентомологічного агробіорізноманіття - Лісовий, М.М.; Пархоменко, О.Л.; Пархоменко, Т.Ю.; Чайка, В.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Широке впровадження біологічних методів боротьби з основними шкідниками овочевих культур та картоплі буде сприяти отриманню екологічно безпечної продукції для дитячого і дієтичного харчування, збереженню ентомологічного агробіорізноманіття. Виділено новий штам B. thuringiensis 0376, який проявляє високу біологічну ефективність у регуляції чисельності картопляної молі під час вегетації картоплі та зберігання урожаю, а також капустяної попелиці на посадках капусти. За однократної обробки додатково збережений урожай капусти становив 59 ц/га (90 % від контролю). Широкое внедрение биологических методов борьбы против основных вредителей овощных культур и картофеля будет способствовать получению экологически безопасной продукции для детского и диетического питания, сохранению энтомологического агробиоразнообразия. Выделен новый штамм B. thuringiensis 0376, который проявил высокую биологическую эффективность в регуляции численности картофельной моли во время вегетации и хранения урожая картофеля, а также, капустной тли на посадках капусты. При однократной обработке дополнительно сохраненный урожай капусты составил 59 ц/га (90 % от контроля). The wide introduction of biological methods of pests control on main vegetables and potato promotes obtaining of environmentally safe products for baby and dietic nourishment as well as preservation of entomological agrobiodiversity. Selected new strain B. thuringiensis 0376 have shown the high biological population control efficiency not only against Phtorimea operculella Zel. during the vegetation and the storage of potato yield but also against Brevicoryne brassicae L. on the cabbage fields. At single application the additional stored cabbage yield made out 59 c/ha (90% to control).