Деякі особливості прояву статевого диморфізму у марени звичайної Barbus barbus (Pisces, Cyprinidae) з басейну р. Тиси - Романь, А.М. (Збірник праць Зоологічного музею, 2009)
Встановлено, що самиці марени звичайної, Barbus barbus (Linnaeus, 1758), з басейну р. Тиси достовірно відрізняються від самців наявністю епітеліальних гребенів на лусках, поверхні голови і зябрових кришках. За результатами статистичного аналізу морфометричних ознак не виявлено достовірних відмін між самцями і самицями. Встановлено, що у марени звичайної з басейну р. Тиси в межах Закарпатської області мінливість найчіткіше виражено за морфометричними ознаками. Установлено, что самки усача обыкновенного, Barbus barbus (Linnaeus, 1758), из бассейна р. Тисы достоверно отличаются от самцов наличием эпителиальных гребней на чешуе, поверхности головы и жаберных крышек. По результатам статистического анализа морфометрических признаков достоверных отличий между самцами и самками не обнаружено. Установлено, что y усача обыкновенного из бассейна р. Тисы в пределах Закарпатской области изменчивость наиболее четко выражена по морфометрическим признакам. It is established, that females of Barbels Barbus barbus (Linnaeus, 1758) from Tisza river basin are reliably distinct from males by the presence of epitpelium keels on the scales of proximal part of the back, on the surface of the head and on the gill cover. According to the results of statistics of the morphometric characters there are no reliable differences between males and females. The morphometric charaters in Barbles of Zakarpatie (Transcarpathia) region is expressed in size variation.