Порівняльний аналіз експресії онкогенів RET/PTC1 та RET/PTC3 у папілярних карциномах щитоподібної залози дітей з найменш та найбільш постраждалих регіонів, що народилися до і після Чорнобильської катастрофи - Воскобойник, Л.Г.; Костюченко, Н.М.; Пушкарьов, В.М.; Ковзун, О.І.; Зурнаджи, Л.Ю.; Богданова, Т.І.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
Проведено порівняльний аналіз експресії онкогенів RET/PTC1 та RET/PTC3 у папілярних карциномах дітей з різних регіонів України, що народилися до та після аварії на Чорнобильській АЕС. Встановлено, що у дітей з найбільш забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи регіонів України, що народилися до аварії, переважали карциноми з наявністю онкогенів RET/PTC з превалюванням RET/PTC3 форми. У дітей, народжених після аварії, та дітей з найменш забруднених територій більшість пухлин характеризувалася відсутністю генетичних змін. Відсоток перебудов RET/PTC1 був майже однаковим в усіх досліджених групах. Отримані дані свідчать про можливий вплив радіаційного опромінення на індукцію RET/PTC3 онкогенів, однак відсутність вірогідної різниці внаслідок невеликої кількості спостережень не дозволяє поки що зробити об'єктивних та переконливих висновків. The comparative analysis of the expression of both RET/PTC1 and RET/PTC3 oncogenes in papillary thyroid carcinomas of children who were living in more and less radiation-contaminated regions of Ukraine and were born before and after the Chornobyl accident, is carried out. It is shown that, in children from more radiation-contaminated regions of Ukraine who were born before the Chornobyl accident, the presence of RET/PTC oncogenes with the prevalence of RET/PTC3 form is detected in the majority of carcinomas. In children who was born after the Chornobyl accident and lived from less radiation-contaminated regions of Ukraine, the majority of carcinomas are characterized by the absence of any gene alterations. The percentages of RET/PTC1 rearrangements were equal in all studied groups. The presented data probably point to the effect of radiation on the induction of RET/PTC3 oncogenes, but the absence of a statistical difference and a small number of studied cases do not allow us to make objective conclusions.