Особливості поведінки електропровідності водних розчинів крохмалів - Манк, В.В.; Мельник, О.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглянуто особливості поведінки електропровідності 10%-х суспензій картопляного й кукурудзяного крохмалів при різних температурах їх оброблення в ізотермічному та неізотермічному режимах. Розраховані енергії активації теплового руху та відтворення структури в процесах золь-гель переходу підтверджують висновки про вирішальну роль у цих процесах водневих зв'язків між молекулами полісахариду й води. Peculiarities of the electric conductance of 10% potato and maize starch suspensions at different temperatures in the isothermal and non-isothermal modes are studied. The calculated activation energy of thermal motion and the reproduction of a structure at the sol-gel transition confirm the conclusions that hydrogen bonds between polysaccharides and water play a crucial role.