Моделирование процесса эрозии донных осадков в Каркинитском заливе Черного моря во время шторма 10–11 ноября 2007 г. - Алексеев, Д.В.; Иванов, В.А.; Иванча, Е.В.; Фомин, В.В.; Черкесов, Л.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Виконано математичне моделювання просторового перерозподілу донних відкладів типу мулу в Каркінітській затоці Чорного моря під час шторму 10–11 листопада 2007 р. Було використано масиви прогностичного вітру та атмосферного тиску SKIRON. Проаналізований зв'язок структури полів придонних течій та концентрації завислих донних відкладів зі змінами вітрової ситуації, які обумовлені проходженням циклону. Показано, що найбільш піддані ерозії області дна біля Бакальської коси і Бакальської банки, в східній частині Каркінітської затоки та в Джарилгацькій затоці. Numerical simulation of the spatial redistribution of bottom sediments of the silt type in the Karkinitsky Bay of the Black Sea during the storm on November 10–11, 2007 is carried out. SKIRON arrays of the prognostic wind and the atmospheric pressure are used. Interrelation of the structure of fields of bottom currents and the suspended sediment concentration with wind situation variations which are caused by the cyclone passing is analyzed. It is shown that bottom areas at the Bakal'skaya Spit and the Bakal'skaya Bank in the eastern part of the Karkinitsky Bay and in the Dzharylgachsky Bay are subjected to the erosion most of all.