Флуоровмісний олігомер на основі епоксидної смоли ЕД-24 та спирту-теломера C9H4F16O - Братичак, М.М.; Шуст, О.В.; Червінський, Т.І.; Ягупольський, Ю.Л. (Доповіді НАН України, 2010)
Хiмiчною модифiкацiєю епоксидної смоли ЕД-24 спиртом-теломером C9H4F16O синтезовано новий реакцiйноздатний олiгомер, який одночасно мiстить епоксидну групу та атоми флуору. Вивчено вплив природи й кiлькiсть каталiзатора, розчинника та спiввiдношення вихiдних реагентiв i температури на швидкiсть перебiгу такої реакцiї. Запропоновано методику отримання реакцiйноздатного олiгомеру. Структура синтезованого продукту була пiдтверджена хiмiчними та IЧ спектроскопiчними методами аналiзу. Показано можливiсть використання синтезованого продукту в процесах формування захисних покриттiв на основi епоксиолiгоестерної композицiї. A new reactive oligomer simultaneously containing an epoxy group and fluorine atoms has been synthesized via the chemical modification of ED-24 epoxy resin by C9H4F16O alcohol-telomer. The effect of the nature and the amounts of a catalyst and a solvent, as well as the effect of the temperature and the ratio between initial reagents, on the reaction rate has been studied. The procedure to obtain a reactive oligomer has been suggested. The structure of the synthesized product has been confirmed by methods of chemical and IR-spectroscopic analyses. The possibility to use the synthesized product in the formation of protective coatings on the basis of the epoxy-oligomeric composition has been shown.