Особенности ранних кардиоваскулярных осложнений и их профилактика у больных сахарным диабетом 2-го типа - Кравчун, Н.А.; Гринченко, Т.С.; Земляницына, О.В.; Романова, И.П. (Международный медицинский журнал, 2011)
Изучены особенности ранних кардиоваскулярных осложнений у пациентов с сахарным диабетом 2-го типа. Показана роль эхокардиографического обследования сердца и допплерографии сонных артерий в раннем выявлении начальных признаков сосудистых нарушений. Разработаны методы профилактических мероприятий, направленных на предотвращение сердечно-сосудистых осложнений у пациентов с диабетом. Досліджено особливості ранніх кардіоваскулярних ускладнень у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Показано роль ехокардіографічного дослідження серця та допплерографії сонних артерій у ранньому виявленні початкових ознак судинних порушень. Розроблено методи профілактичних заходів, спрямованих на запобігання серцево-судинним ускладненням у пацієнтів з діабетом. The peculiarities of early cardiovascular complications were investigated in patients with type 2 diabetes mellitus. The role of the heart ultrasonography and Doppler study of the carotid arteries in early detection of the signs of vascular disorders was shown. The methods of cardiovascular complications prevention in diabetes patients were worked out.