Моніторинг захворюваності на туберкульоз та ефективність його діагностики в клінікодіагностичних лабораторіях загальної лікувальної мережі - Ковалева, А.А. (Международный медицинский журнал, 2011)
Рассмотрена эпидемиологическая ситуация по туберкулезу в Украине. Проведена оценка работы лабораторий первого уровня по диагностике туберкулеза в общелечебной сети (ОЛС) Харьковской области. Показано, что процент выявления бактериовыделителей среди пациентов с подозрением на туберкулез в лабораториях ОЛС остается на низком уровне (0,9%), однако отмечены положительные сдвиги в организации работы лабораторной службы. Определена значимость контроля качества проведения исследований. Розглянуто епідеміологічну ситуацію щодо туберкульозу в Україні. Проведено оцінку роботи лабораторій першого рівня з діагностики туберкульозу в загальнолікувальній мережі (ЗЛМ) Харківської області. Показано, що відсоток виявлення бактеріовиділювачів серед пацієнтів з підозрою на туберкульоз у лабораторіях ЗЛМ залишається на низькому рівні (0,9%), однак відзначено позитивні зрушення в організації роботи лабораторної служби. Визначено значущість контролю якості проведення досліджень. Tuberculosis epidemiological situation in Ukraine is featured. The work of laboratories of the first level on diagnosis of tuberculosis in general medical network of Kharkov region is assessed. It is shown that the percentage of bacteria carriers revealed in the laboratories of general medical network among the patients remains low (0.9%), while positive changes were noted in the organization of the work of the laboratory service. The significance of the quality assurance of the performed investigations was determined.