Вирусный гепатит С как профессиональная патология работников здравоохранения - Малый, В.П.; Чуйков, М.Л. (Международный медицинский журнал, 2011)
Изучена заболеваемость вирусным гепатитом С среди медицинских работников лечебнопрофилактических учреждений г. Харькова. Показано, что вероятность инфицирования вирусом гепатита С медицинских работников прямо пропорциональна их стажу работы, а вероятность профессионального заражения статистически выше у медицинских работников, связанных с парентеральными вмешательствами, по сравнению с медработниками терапевтического профиля. Выявлен высокий риск инфицирования у сотрудников поликлиник, средний риск инфицирования в стационарах и невысокий риск инфицирования в родильных домах и клиникодиагностических лабораториях. Вивчено захворюваність вірусним гепатитом С серед медичних працівників лікувальнопрофілактичних закладів м. Харкова. Показано, що ймовірність інфікування вірусом гепатиту С медичних працівників прямо пропорційна їхньому стажу работи, а ймовірність професійного зараження статистично вища у медичних працівників, пов’язаних із парентеральними втручаннями, порівняно з медпрацівниками терапевтичного профілю. Виявлено високий ризик інфікування у співробітників поліклінік, середній ризик інфікування в стаціонарах та невисокий ризик інфікувания в пологових будинках і в клінікодіагностичних лабораторіях. The incidence of hepatitis C in health workers of Kharkov was investigated. It is shown that probability of hepatitis C virus infection in health workers is directly proportional to the length of service; probability of occupational infection is statistically higher in health workers connected with parenteral interventions, when compared with those specializing in therapy. A high risk of infection in the workers of outpatient departments, medium risk of infection in those working at inpatient departments and low risk of infection in those working at maternity hospitals and diagnostic laboratories were revealed.