Диффузия многоатомных спиртов и их метоксипроизводных через мембраны эритроцитов крысы и кролика - Коваленко, Г.В.; Коваленко, И.Ф.; Линник, Т.П.; Кощий, С.В. (Проблемы криобиологии, 2009)
Определены коэффициенты проницаемости мембран нативных эритроцитов крысы и кролика для молекул глицерина, этиленгликоля (ЭГ), их метоксипроизводных при температурах 25 и 37°С, а также эритроцитов, инкубированных с ртутным сульфгидрильным реагентом (pCMBS) – блокатором белка полосы 3 при 25°С. Рассчитана энергия активации процесса переноса молекул криопротекторов через мембраны эритроцитов при 25 и 37°С и после инкубации с pCMBS. Показано, что скорость диффузии веществ в эритроциты крысы выше, чем в эритроциты кролика. Например, коэффициент проницаемости ЭГ в эритроциты крысы при 37°С равен 13,95×10–6 м/с, в эритроциты кролика – 5,21×10–6 м/с. Скорость трансмембранной диффузии метоксипроизводных ЭГ и глицерина в 50–80 раз выше по сравнению с ЭГ и глицерином. Предложен и детально обсужден механизм транспорта изученных веществ через мембраны эритроцитов крысы и кролика. Визначено коефіцієнти проникності мембран нативних еритроцитів щура та кролика для молекул гліцерину, етиленгліколю (ЕГ), їх метоксипохідних при температурах 25 і 37°С, а також еритроцитів, інкубованих із ртутним сульфгідрильним реагентом (pCMBS) – блокатором білка смуги 3 при 25°С. Розраховано енергію активації процесу переносу молекул кріопротекторів через мембрани еритроцитів при 25 і 37°С і після інкубації з pCMBS. Показано, що швидкість дифузії речовин в еритроцити щура вища, ніж в еритроцити кролика. Наприклад, коефіцієнт проникності ЕГ в еритроцити щура при 37°С дорівнює 13,95×10–6 м/с, в еритроцити кролика – 5,21×10-6 м/с. Швидкість трансмембранної дифузії метоксипохідних ЕГ і гліцерину у 50–80 разів вища в порівнянні з ЕГ і гліцерином. Запропоновано і детально обговорено механізм транспорту вивчених речовин через мембрани еритроцитів щура та кролика. There were determined the coefficients for membrane permeability of rat and rabbit native erythrocytes for glycerol, ethylene glycol molecules, their methoxyderivatives at 25 and 37°C, as well as erythrocytes, incubated with mercury sulfhydryl reagent (pCMBS): the band 3 protein blocker at 25°C. The activation energy of the process of cryoprotectant molecule transfer through erythrocyte membranes at 25 and 37°C and after incubation with pCMBS was calculated. The rate of substance diffusion into rat erythrocytes was shown to be higher, than in rabbit ones. As an example the coefficient of EG permeability into rat and rabbit erythrocytes at 37°C is equal to 13.95×10-6 and 5.21×10-6 m/sec, correspondingly. The rate of transmembrane diffusion of EG and glycerol methoxyderivatives is 50–80 times higher, compared to EG and glycerol. There was proposed and discussed in details the transport mechanism of studied substances through rat and rabbit erythrocyte membranes.