Модель неустойчивости Лоренца для биоконвекции - Авраменко, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Розвинено нелінійну модель Лоренца для дослідження критеріїв нестійкості біоконвективної течії для мікроорганізмів, рух яких регулюється силою ваги. На основі даної моделі визначені границі різних режимів руху середовища. Виявлено п'ять зон біоконвективних потоків. Lorenz's nonlinear model for the research of criteria of bioconvection instability for microorganisms, whose motion is regulated by gravity, is developed. On the basis of the model, the borders of various regimes of environment motion are defined. Five zones of bioconvection streams are revealed.