Експериментальне дослідження деформування пружнопластичного структурованого середовища та формування компактонів у ньому - Даниленко, В.А.; Бєлінський, І.В.; Гржибовський, В.В.; Лемешко, В.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Експериментально доведено існування компактонів у структурованих просторово-нелокальних середовищах. Наведено результати експерименту по визначенню квазістатичного деформування та формування компактонів у структурованому середовищі з пружнопластичною взаємодією елементів. Показано, що при пружній взаємодії двох елементів навантаження й розвантаження відбувається за пружним законом Герца, а в ланцюгу куль поширюється компактон із герцівською пружною взаємодією. При пружнопластичній взаємодії двох елементів після деформування має місце залишкова деформація, а в ланцюгу куль поширюється згасаюче збурення, яке вироджується в компактон, коли напруження між елементами досягає межі пружності в околі точки їх взаємодії. We have proved in experiments that there are the compactons in the structural temporal-nonlocal media. The results of experiments on a quasistatic deformation and on the formation of compactons in the structured medium with the elastic-plastic interaction between elements, are presented. It is shown that, under the elastic interaction of two elements, the processes of loading and unloading are realized by the Hertz law. In a chain of balls with the Hertz elastic interaction, the compactons propagate. In the case of the elastic-plastic interaction of two elements, the residual deformation takes place. In the chain of balls, the damped wave propagates and evolutes into a compacton, when the stress between elements goes down to the elastic limit in a vicinity of their interaction point.