Новий спосіб оцінки впливу оборотних інгібіторів на ензиматичний процес - Карахім, С.О.; Костерін, С.О.; Жук, П.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Для порівняння дії оборотних інгібіторів на ензиматичні реакції, в яких утворюється комплекс ензим — інгібітор — субстрат, що здатний до розпаду з виділенням продукту реакції, запропоновано використовувати константу інгібуючої дії (QI), яка не залежить від концентрації субстрату та інгібітора в середовищі інкубації, а також від константи дисоціації ензим-субстратного комплексу (Ks). QI включає в себе тільки ті параметри, які визначаються інгібітором — коефіцієнти модифікації α й β, та константу інгібування (Ki). It is proposed to use the constant of inhibitory effect QI for the comparison of reversible inhibitor actions on enzymatic reactions with a productive enzyme-inhibitor-substrate complex. This constant does not depend on the substrate dissociation constant and the inhibitor and substrate concentrations, but it involves only parameters which are defined by the inhibitor: modification coefficients α and β and inhibition constant Ki.