Получение уксусной кислоты из водно-этанольной смеси на Cu/ZnO–ZrO2–Al2O3 катализаторе - Шаранда, М.Е.; Прудиус, С.В.; Брей, В.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Показано можливість отримання оцтової кислоти з високим виходом з водно-етанольних (10–80%) розчинів з використанням біфункціонального каталізатора Cu/ZnO–ZrO2–Al2O3. При цьому головним побічним продуктом процесу є водень. Знайдено, що при 280–320 °C конверсія спирту знаходиться на рівні 60–80%. Показано, що вихід оцтової кислоти досягає 9 ммоль/гкат/год при переробці 40–70% розчинів етанолу. It was shown that acetic acid can be obtained with high yield from water-ethanol (10–80%) solutions using the bifunctional Cu/ZnO–ZrO2–Al2O3 catalyst. The main by-product of the proposed process is hydrogen. It was found that the ethanol conversion is observed at a level of 60–80%. It was shown that the yield of acetic acid amounts to 9 mmol/gcат/h at the transformation of 40–70% ethanol solutions.