Частота аберацій хромосом у осіб різного віку, які проживають у Києві - Талан, О.О.; Шеметун, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
За допомогою G-диференційного забарвлення метафазних хромосом проведено цитогенетичне обстеження дітей віком від 12 до 16 років і дорослих віком від 27 до 48 років, які постійно проживали в Києві, заперечували свідомий контакт з іонізуючою радіацією та іншими мутагенами, вели здоровий спосіб життя. Відмічено зростання рівня аберацій хромосом у дорослих осіб (2,51±0,34 на 100 метафаз) порівняно з групою дітей (1,26±0,28 на 100 клітин), за рахунок транслокацій і делецій хромосом. Cytogenetic examination of two healthy human groups (children 12–16 years old and adults 27–48 years old constantly lived in Kyiv and denied a deliberated contact with known and suspected mutagens) is carried out with the help of the G-banding analysis. The increased level of chromosome aberrations in the group of adults (2.51±0.34 per 100 cells) has been established in comparison with the group of children (1.26±0.28 per 100 cells) due to translocations and deletions.