Вплив бактеріального лектину на реакцію лімфоїдних органів у процесі пухлинного росту при різних схемах застосування - Танасієнко, О.А.; Рудик, М.П.; Тітова, Г.П.; Позур, В.В.; Потебня, Г.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджували вплив різних схем застосування цитотоксичного лектину (ЦЛ), виділеного з Васіllus subtilis B-7025, на масові показники та клітинність лімфоїдних органів мишей у процесі пухлинного росту. Показано, що профілактичне введення ЦЛ інтактним мишам ініціює активацію клітин імунокомпетентних органів та стимулює протипухлинну імунну відповідь, що зумовлює гальмування пухлинного процесу. Введення мишам ЦЛ після перещеплення пухлини сприяє нормалізації клітинних показників імунокомпетентних органів, зниженню супресивної дії пухлинного росту в організмі у віддалені терміни пухлинного процесу. Найбільш вагомий вплив на показники лімфоїдних органів має поєднання профілактичного та терапевтичного застосування ЦЛ, при якому спостерігаються найбільш позитивні при пухлинному рості зрушення в їх загальній реакції. Influence of different schemes of application of cytotoxic lectin isolated from Васіllus subtilis B-7025 on the weight indices and the cellularity of lymphoid organs in mice during the tumor growth is investigated. The preventive administration of cytotoxic lectin to intact mice has a stimulative effect on the immunocompetent organs, lead to the activation of the anticancer resistance system and tumor growth inhibition. The treatment of mice with lectin after the tumor transplantation caused the normalization of cellular indices of lymphoid organs and a decreased suppressive effect of tumors on the host immune response in the distant stages of tumor growth. The combination of preventive with therapeutic CL administration has the most significant influence on the indices of lymphoid organs and leads to the most positive changes in their general reaction.