Прогнозная оценка выбросоопасности слоев песчаников на основе кластеризации в пространстве геологических данных - Булат, А.Ф.; Лукинов, В.В.; Киселева, Е.М.; Блюсс, О.Б. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглянуто задачу класифікації шарів пісковиків за прогнозним ступенем викидонебезпечності з урахуванням геологічних даних. На підставі нечіткої кластеризації з ітераційним перерахунком експоненціальної ваги отримано координати відповідних кластерів у просторі ознак. This work considers the problem of the sandstone layer classification with respect to their burst hazard using geological data. With the help of fuzzy clustering with an iterative update of an exponential weight, the coordinates of the corresponding centers of clusters in the space of parameters are determined.